E duminica si incerc sa-mi fac un obicei din a va posta idei de mancaruri simplu de realizat si gustoase. Indraznesc sa spun si sanatoase dar aici parerile sunt impartite. In cursul saptamanii care a trecut ca fulgerul – uneori timpul parca zboara fara sa-mi dau seama – am gatit mai putin, am mancat foarte light, in unele zile preponderent fructe. Din pacate (sau din fericire) m-am intors la cafea si in ultimele doua zile chiar la inghetata. Am descoperit Magnum cu ciocolata alba si nu raspund de mine in preajma ei…
Doua preparate sunt, totusi, de mentionat. Mi-au placut atat de mult incat sunt convinsa ca le voi repeta curand. A fost saptamana legumelor la cuptor, mai ales a vinetelor care au fost preparate atat singure cat si alaturi de alte legume la cuptor. Si saptamana usturoiului!Mai intai am executat salata de rosii, ardei si vinete. Toate au fost coapte 40 de minute la 180 de grade, curatate, tocate si amestecate cu sare, ulei si usturoi. E o reteta pe care o iubesc inca din copilarie numai ca partea de ardei si vinete e improvizatia mea. Salata (ea e vedeta chiar daca deloc fotogenica) am servit-o cu un fel de hummus din fasole rosie (o cutie de fasole rosie, o lingura de tahini, coriandru, chimion, zeama de lamaie, ulei, sare si putina apa), evident presarata, cum imi place mie, cu mult ardei iute macinat si rondele de orez. Stiu ca nu sunt o varianta sanatoasa dar pana una alta n-au gluten. Si la gluten m-am intors insa il consum cu masura si nu zilnic.

Cel de-al doilea fel de mancare este format din ciuperci pleurotus cu usturoi si legume la abur. Si ciupercile si fasolea verde au fost cumparate fara vreo idee clara in cap asa ca acasa am improvizat. Reteta ar fi fost cu ciupercile prajite in ulei su apoi amestecate cu un sos de usturoi. Dar am mers pe varianta mai sanatoasa adica le-am fiert la abur si le-am preparat un sos in blender din cateva ciuperci, usturoi, ulei, sare si piper. La final am adaugat marar tocat marunt. Sosul a iesit cremos si a “legat” compozitia sub forma unui fel de mancare. Fasolea a fost si ea preparata la abur, alaturi de cativa morcovi rondele iar la final i-am adaugat ulei, sare si piper.  A fost un fel de mancare foarte ieftin: ciupercile au fost 6 lei, fasolea 4 iar morcovii 1 leu. Au iesit doua portii foarte mari – cum imi plac mie.
O reteta mai veche dar care a fost preparata (sosul, mai exact ca paste au ramas) doua zile la rand a fost cea de paste integrale cu spirulina cu sos de rosii si dovlecei. Pastele imi plac mult si pentru ele mai fac cate o exceptie la gluten. Le cumpar de la plafar. Sosul e, de asemenea, o improvizatie dar a fost foarte gustos. Am calit o ceapa si cativa catei de usturoi in apa cu ulei, am adaugat cateva rosii zdrobite bine in blender si un dovlecel cubulete, am fiert bine (cam 10 minute la foc mic) iar la final am adaugat busuioc uscat, oregano, condiment pentru pizza cumparat de la Povesti cu condimente din Afi Palace Cotroceni (delicios si fara glutamat!), sare si piper. Daca gasiti astfel de paste va avertizez ca timpul de fierbere precizat pe ambalaj (care e in limba maghiara, damn it!) ar trebui scurtat cu vreo 3 minute. Eu le-am fiert cam mult, se pare, respectand eticheta.
Si, cum spuneam la inceput, fructele, marea mea iubire. Ma bucur ca au aparut afinele si au un pret uman in piata. Le ador! Inca se mai gasesc cirese asa ca profitati!

Cmm atat am avut sa va povestesc astazi. In speranta ca v-am inspirat si ca veti executa si voi macar una dintre retetele descrise mai sus, eu va spun de pe-acum: Pofta buna!