Contact lensesMulti/multe dintre noi purtam lentile de contact. Le purtam ocazional sau zilnic, le aplicam/indepartam usor sau ne blestemam zilele facand aceste lucruri. Eu port lentile de contact in fiecare zi de aproape 4 ani. V-am povestit aici despre ele – Acuvue Oasys with Hydraclear Plus de la Johnson&johnson. Nu spun ca sunt cele mai bune ci doar ca acestea mi se potrivesc mie si nu intentionez sa le schimb. Multe persoane aleg sau li se recomanda lentilele nepotrivite ajungand sa creada ca aceasta varianta nu este una buna pentru ele sau ca produsele nu sunt de calitate. Se intampla, de asemenea, sa nu fie informate corespunzator cu privire la intretinerea lentilelor, aplicarea sau indepartarea lor. Chiar si purtatorii de lentile „cu experienta” pot face greseli si aici ma refer in primul rand la perioada de purtare. Acestia considera ca nu se intampla nimic daca poarta lentilele mai mult decat este recomandat si se expun unor riscuri pe care poate nici nu le cunosc, riscuri despre care urmeaza sa vorbim in acest articol. 

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale, care au un termen de valabilitate si un termen de purtare. Este la fel ca in cazul alimentelor, acestea au o data de expirare inscrisa pe ambalaj, iar din momentul deschiderii, de la contactul cu aerul, se recomanda a fi consumate intr-o anumita perioada de timp.

 
Data expirarii
Pe fiecare cutie de lentile este inscrisa urmatoarea sintagma: mm/yyyy (ex. 11/2016), care reprezinta valabilitatea lentilelor de contact. Asta inseamna ca ele pot fi utilizate cel tarziu pana la sfarsitul lunii a 11-a, respectiv noiembrie 2016.

Perioada de INLOCUIRE 
• Lentilele de unica folosinta (o singura zi) sunt lentilele care se aplica pe ochi, se dau jos la sfarsitul zilei si apoi se arunca (DAILIES AquaComfort Plus de la Ciba Vision despre care am scris aici).
• Lentilele pentru 2 saptamani, cu mod de purtare zilnica, (sunt date jos noaptea) sau pentru 1 saptamana, cu mod de purtare continua (inclusiv in timpul somnului). In functie de modul de purtare acestea se pot utiliza 2 saptamani (daca sunt purtate 10-12 ore pe zi) sau 1 saptamana daca alegeti sa le purtati continuu (zi si noapte) (Acuvue Oasys with Hydraclear Plus de la Johnson&Johnson – lentilele pe care le port eu).
• 1 luna – aceste lentile se utilizeaza o luna de la deshiderea blisterului si se pot purta doar ziua (10-12 ore), sau au purtare continua (zi si noapte), in functie de lentilele pe care le alegeti (ex. Air Optix de la Ciba Vision, lentile care mie nu mi s-au potrivit dar pe care le poarta cu placere cativa dintre prietenii mei) .
• 1 an – sunt lentile din hidrogel (un material mai rigid), ce pot fi purtate pana la 10-12 ore pe zi, timp de un an. Riscul este ca lentila sa se rupa sau sa o pierdeti in aceasta perioada.

ATENTIE! Lentilele care nu se poarta continuu nu pot fi utilizate in timpul somnului!


TIMPUL de purtare
• Unica folosinta (nu se doarme cu ele pe ochi): sunt lentilele care se aplica pe ochi, se dau jos la sfarsitul zilei si se arunca.
• Zilnic (inainte de culcare se indeparteaza de pe ochi): se aplica pe ochi, se poarta 10-12 ore, se dau jos, se pun in solutie peste noapte, iar a doua zi se aplica din nou
• Continuu (nivelul de oxigenare a ochilor prin lentile va permite sa dormiti cu ele pe ochi): se pot purta continuu, zi si noapte, pe durata perioadei de purtare (1 saptamana sau 1 luna)Prelungirea termenului de purtare al lentilelor de contact

ATENTIE! Indiferent daca purtati lentilele zi de zi sau nu, perioada de inlocuire nu trebuie prelungita!
In cazul in care utilizati lentile cu purtare continua pentru o perioada de 1 luna, dar le folositi doar ziua, nu si noaptea, asta nu inseamna ca puteti sa le prelungiti termenul in acest fel pentru 2 luni!
Din momentul in care lentila este desfacuta, ea poate fi folosita timp de 1 luna, indiferent daca o purtati 30 de zile si nopti sau doar o singura data timp de 5 ore. Acest lucru este din cauza faptului ca lentila intra in contact cu aerul si cu mediul in care se gasesc microbi, bacterii etc. Pe lentila se depoziteaza astfel proteine, se usuca, isi pierde din proprietati, putand astfel provoca infectii oculare.

Ce se intampla cu ochii atunci cand lentilele sunt purtate mai mult decat este indicat?
 Purtarea lentilelor de contact mai mult decat ar trebui, fie ca este vorba de prea multe ore intr-o zi, fie purtandu-le peste noapte cand acest lucru nu este permis, fie purtand acelasi set de lentile mai multe saptamani decat este cazul, nu pare a fi deosebit de periculos daca nu se observa nici un simptom.
Va ganditi probabil ca puteti economisi bani prin prelungirea duratei de viata a lentilelor. Aceasta presupunere insa este gresita!In ciuda faptului ca este posibil sa nu observati niciun fel de simptom, niciun defect al lentilelor, efectele purtarii lentilelor de contact pe o perioada mai lunga decat cea specificata sunt periculoase pentru ochi, atat pe termen scurt, cat si lung.
Succint, purtarea lentilelor de contact compromite cantitatea de oxigen transmisa catre ochi!
Ce se intampla cu ochii atunci cand nu mai primesc suficient oxigen? Citeste mai mult pe videt.ro.