Daca vrei sa fie mai bine trebuie sa schimbi ceva! Nu se poate altfel si nimic nu se face fara efort.

Atentie! Acest articol nu este o pilda, nu are la baza o cercetare stiintifica si nu prezinta o solutii general valabile.

De mai multi ani (vreo 5 mai exact) ma confrunt cu acneea. Nu stiu ce fel de acnee este, vreo doi medici au numit-o acnee vulgara. Nu are cauze hormonale – analizele mele sunt in regula. Nu se intampla inainte de menstruatie ci haotic, de obicei cand mi-e lumea mai draga si urmeaza sa particip la vreun eveniment mult asteptat.

La inceput am dat vina pe mediu – mult praf pe niste dosare printre care se adunase timp de mai multi ani praful, femeia de serviciu nu presta nici macar satisfacator. Dar am schimbat job-ul. Si orasul. Apoi am dat vina pe hormoni/anticonceptionale. O singura pagina de la capatul internetului preciza ca pilulele pe care le luam eu atunci ar putea provoca acnee (Microgynon). In fine, in perioada pilulelor acneea a fost urata – pustule dureroase, lucioase la suprafata cat sa nu poata fi acoperite cu niciun corector, si rosii care stateau pe fata cu zilele, chiar cu saptamanile. Dupa ce am incetat sa iau anticonceptionale situatia s-a imbunatatit pentru o perioada de timp, cateva luni as zice.

Dupa care am intrat in perioada in care ma aflu, sau mai bine zis ma aflam: cosuri de toate felurile, in aparitii de cate 2, 3 sau mai multe, in momentele esentiale.

In vara lui 2011 am avut mare noroc, stele s-au aliniat, parca, si minunile si-au sistat aparitia pana la si putin dupa nunta. Si stelele acestea au fost ajutate si de Effaclair Duo de la La Roche Possay – in perioada aceea am dat gata doua tuburi. Din diverse motive, insa, am luat o pauza de la aceasta crema si problemele mele au reaparut.

La sfarsit de 2011/inceput de 2012 m-am aruncat serios in produsele Paula’s Choice – investitie de niste sute de lei; nu am cumparat nimic, insa, pentru tratamentul acneei. Am vrut ceva simplu, pentru ingrijire blanda (credeam ca am exagerat cu atatea solutii “vindecatoare”). Si le-am folosit cu seriozitate vreo 2 luni. Nicio schimbare… Apoi am terminat crema cu SPF 20 si am luat spray-ul cu SPF 30 si le-am consumat in intregime. Probleme in continuare. Cu aceeasi frecventa haotica. M-am gandit ca poate am o reactie la oxibenzona din produsele Paulei. Am schimbat crema si am ales Apivita. A fost buna, inca imi place. Iarasi probleme… Adica nu foarte grave dar azi un cos si peste 3 zile alte doua, cand credeai ca au trecut cele dinaintea lui… deja te enervezi.

In perioada asta am mers si pe la medici, si dermatologi si generalisti. Primul mi-a recomandat Retin A. Nu am vrut sa iau. Al doilea, la un an distanta, m-a certat ca de ce n-am aplicat serios Retin A si mi-a zis ca daca asta nu vreau sa folosesc el alta solutie in afara de Zineryt sau Roaccutane nu are pentru mine. Am zis ca-i dau cu ceva in cap si mi-am promis ca nu mai merg la dermatologi. Concluzia generalistului la discutia privind analizele anuale: astia sunt hormonii tai, cateodata mai veseli, cateodata mai tristi, n-ai decat sa traiesti cu ei. Si aceasta a fost ultima discutie pe care am deschis-o despre acnee cu un medic. Orice medic.

Pe 1 decembrie 2012 am fost la tara, la uciderea guitatorului. Sunt innebunita dupa soric. Si am consumat un pic peste masura. A doua zi aveam vreo 5 monstri imensi raspanditi strategic pe toata fata. De fel nu consum porc decat foarte rar, mai mult pe la sindrofii. Nu-s priceputa in a-l gati si nici nu consider sanatoasa aceasta carne.

Peste 5 zile am avut programarea la iridologie, acelasi cabinet de care a scris si Pixie. Nu am sa va povestesc tot ce mi-a zis medicul (daca o putem numi asa caci multi considera iridologia bullshit). Am sa va spun doar ca mi-a „apasat” niste butonase. M-a facut sa-mi pun niste semne de intrebare. Printre altele mi-a zis ca „vede” (putin credibil, stiu, but still…) aciditate, contractii, un mediu nasol (exprimarea imi apartine) in stomacul meu. Mi-a recomandat sa beau dimineata zeama de lamaie pe stomacul gol si sa reduc pe cat posibil (ideal ar fi 100%) cantitatea de dulciuri consumate. O sa va ganditi ca lamaia este acida. Nimic mai adevarat, insa odata ajunsa in stomac aceasta creeaza un mediu alcalin, reducand aciditatea.

Si de-aici a pornit mania mea. Am inceput sa citesc despre alcalinizare, despre alimentele care provoaca aciditate si cele care creeaza mediul alcalin. Primul pe lista alimentelor acide: carnea (de orice fel, inclusiv pestele). Urmare logica (sau nu?!) >> lacto-vegetarianismul. N-am riscat la vegetarianism pur de teama carentelor, mai ales de teama de privarea de B12 (experienta cu semipareza faciala afrigore a fost o lectie pe care n-am s-o uit vreodata, si a avut la baza numeroase carente, mai ales carente de B-uri). Al doilea pe lista alimentelor acide: zaharul. Urmare logica (sau nu?!) >> eliminare totala.

Interesanta perioada mi-am ales si eu sa nu mananc carne si sa elimin zaharul, fix de Sarbatori. Dar asa functionez eu: vreau si vreau IERI.

Nu pot spune ca a fost greu, mai greu a fost prin vizite, cand am mai renuntat la pretentii si-am mancat si salate cu maioneza si paine alba, de foame… Si da, la un moment dat ramai fara idei, dar important e sa ai in casa salata, spanac proaspat (spanacul baby e ideal pentru salate), rosii (prefer cherry) si castraveti, 2-3 cartofi pe care sa-i coci, paste integrale, orez brun, oua, iaurt (ideal ar fi sa fie chefir), cereale. Anumite ingrediente dintre cele enumerate sunt acide dar nu am renuntat la ele datorita continutului bogat de vitamine si minerale.

Cat m-a tinut nebunia si ce produse am folosit in acest timp si cum a evoluat tenul meu am sa va spun in partea a doua a acestui articol.

Continuare

Sursa foto