Am tot primit somații să mă apuc să pun rețete pe blog iar azi mi-a ieșit mâncarea atât de bună încât nu am mai putut amâna. Ce-am pregătit, mai exact? Vinete la cuptor. Pentru că m-am plictisit de salata de vinete am decis să mai fac și altceva.
Pe scurt: am spălat vinetele, le-am tăiat pe jumătate (n-am eliminat cotoarele) și apoi le-am crestat ca pe carne. Peste ele am pus ușor, cu lingura, un sos din: zeama de la o lămâie, paprika afumată (o linguriță), sare roz de Himalaya (jumătate de linguriță), un sfert de ceașcă de ulei, o linguriță cu vârf de cimbru uscat.
Am setat cuptorul la 200 de grade (am cuptor electric) și i-am dat un timp de cca 40 de minute. Nu se oprește automat dar sună și sună tare :))
Am preparat in blenderul mic un sos din două roșii medii, puțină sare, busuioc uscat și oregano uscat. Nu am amestecat foarte mult, doar cât să nu rămână bucăți foarte mari. Am întins acest sos peste vinetele coapte, am presărat brânză de capră (mie-mi place LactIQ) și mărar uscat și am mai lăsat vinetele în cuptor cca 7 minute. Si gata!
Vinetele suntfoarte zemoase, acrișoare, numai bune!
Și tot din seria „ce mai gătesc eu la cuptor” vreau să vă prezint o variantă mai sănătoasă (și mult mai gustoasă, dacă mă întrebați pe mine) de cartofi prăjiți – cartofi prăjiți la cuptor!
„Secretul” este să nu faci feliile foarte subțiri și, după ce ai tăiat cartofii, să-i speli foarte, foarte bine, altfel se vor lipi între ei. Un alt aspect FOARTE important este folia de teflon. Știu că nu-i cea mai sănătoasă dar, credeți-mă, o veți iubi! În primul rând cartofii nu se vor lipi și în al doilea rând e foarte ușor de curățat. Cine nu detestă cratițele și tăvile arse în cuptor? Cui îi place să lase vase la înmuiat și apoi să le frece cu bureți de sârmă? Folia de teflon te scutește de toată această bătaie de cap! O găsiți la Carrefour cu cca. 14 lei și este refolosibilă!
Revenind la cartofii prăjiți la cuptor, să vă spun și ce le mai fac după ce-i spăl foarte bine… Torn peste ei un sos din ulei de măsline, paprika afumată, sare, usturoi granulat (praf de usturoi, dar merge și usturoi normal mărunțit bine) și ierburi uscate de care nimeresc (cimbru, oregano, patrunjel, busuioc, etc). Fixez cuptorul la 200 de grade și-i las cam 40 de minute. Fără să amestec, fără să păzesc tigăi sau să îmi miroase părul și hainele a ulei încins.
Sosul merge și pe fasole verde pe care după ce o scoateți din cuptor o puteți combina cu un mujdei. Vă veți mânca și degetele! La fel de bine puteți adăuga păstârnac sau cartof dulce, morcovi, chiar și conopidă.
P.S. Dovleceii si conopida se coc mai repede si, astfel, trebuie pusi in cuptor in ultimele 20, max 25 de minute.
Lângă aceste legume am mereu grijă să fie o salată imensă cât mai verde, eventual o brânzică de capră.
Ce spuneți? V-am convins să încercați rețetele mele?
Ce bine arata in special vinetele alea, trebuie sa incerc si eu!
Sa mai pui retete 😀
Au fost delicioase! Sigur voi mai pune! Trebuie sa ma reintorc la stilul de mancat sanatos
O sa incerc si eu reteta asta! Ieri am vrut sa prestez niste dovlecei umpluti cu legume, dar mi-a iesit pana la urma o lasagna de dovlecei cu legume (am avut prea multa umplutura). Hai ca pun si reteta, poate se mai inspira cineva.
Am curatat de coaja 2 dovlecei, le-am scos tot miezul, le-am pus putina sare si oregano deasupra si i-am lasat intr-un vas de yena pana am facut umplutura.
Am maruntit in blender (nu mult): 3 ciuperci, un morcov, 2 catei de usturoi, ardei gras rosu si verde, miezul celor 2 dovlecei, le-am calit putin in ulei de masline cu un praf de sare, apoi am pus un sos format din 3 rosii zemoase, mult marar, oregano, paprika afumata, si cateva linguri de sos de rosii marca proprie mega si le-am lasat pe toate sa fiarba la foc mediu 5 minute in wok. La final am dat pe razatoare niste cascaval (cam jumatate dintr-o rotita mica), si am pus jumatate din cantitate in umplutura, inainte s-o revars peste dovlecei, iar cealalta am pus-o spre final, cu 10 minute inainte, deasupra.
Apa n-a fost necesar sa pun in vas datorita rosiilor zemoase.
Pentru ca mi-a iesit mult sos, n-am stat sa mai umplu dovlecei cu dichis, ci i-am acoperit cu totul. Am pus deasupra o folie de aluminiu si i-am lasat 45 de min la 180 de grade.
Cand am scos tava, am mai pus deasupra marar. A iesit bun de tot. Am mai gasit si variante cu carne de pui tocata sau orez, dar n-am avut pofta de ele.
Ah, si nu stiu cum de s-a intamplat, dar am uitat cu desavarsire de Sriracha. 😀 Data viitoare!
Suna bine de tot! Totusi, eu zic ca nu trebuia sa-i lasi asa mult la cuptor, mai ales ca legumele erau deja semi preparate. Cred ca 30 de min era ok
Nu stiam unde am mai vazut vinete asa la cuptor si cartofi prajiti la cuptor :)). Vineri am rasfoit putin siteul Jamilei. Mi-a placut ideea cu vinetele. Eu folosesc cuptorul foarte des, e mult mai comod. Le-am curatat, spalat si aruncat in tava si gata.
Btw, cum sa te saturi de salata de vinete? Eu as manca zilnic daca as putea. Nu se poate pt ca lene, urasc sa stau sa le coc :/.
Imi place mult salata de vinete dar eu am crescut cu salata cu maioneza, ingredient pe care acum il evit… N-as putea spune ca e la fel de buna fara maioneza 🙁
Dap, si eu o sa iti fur retetele 😀
Sper sa-ti placa la fel de mult precum imi plac mie!
Retetele sunt foarte interesante,arata delicios.O sa le incerc si eu.
Multumesc!
Hmmm nu stiu cum te-ai plictisit de celebra salata d vinete!!! Eu as manca o saptamana intreaga doar salata de vinete cu rosii! :))
Imi plac retetele prezentate si arata yammmy! 🙂
Nu e vorba ca m-am plictisit. Cum ii spuneam si Federovei, parca nu mai e la fel de buna fara maioneza din ou… maioneza pe care o evit