Azi vreau să vă vorbesc pe scurt despre o problemă pe care m-am chinuit mult s-o rezolv, despre care am găsit puțină informație pe internet și aproape deloc în limba română: cum scoți nuanțele de roșu (cărămiziu) din părul șaten.

De la natură părul meu are un subton roșu. Chiar și când era nevopsit căpăta unele reflexe roșcate, mai ales vara, lucru care nu pot să zic că-mi displăcea, ba din contră. Ei bine, după câteva vopsiri ratate care au culminat cu un Colour B4 și un decapaj fac ce fac și părul meu tot la roșu se întoarce. E mai degrabă un cărămiziu, ca un roșcat care s-a decolorat de la soare și spălări numeroase.

Cel mai mult îmi doresc să am părul într-o nuanță cât mai apropiată de cea naturală, însă dacă folosesc vopsele temporare părul se întoarce mereu la tonurile de cărămiziu. Inițial am încercat șampoane și balsamuri mov, destinate părului blond, însă mi-am dat seama rapid că acestea nu se potrivesc părului șaten, mai precis nu au putere de anihilare a adevăratelor nuanțe cărămizii. Apoi am încercat o semipermanentă verde combinată cu balsamul de păr. Scopul nu era să am părul verde, ci să contracarez nuanța care-mi displăcea atât, folosind o culoare complementară. Dar această semipermanentă, LA RICHE Directions verde, a reușit performanța de a-mi colora scalpul în verde fără a-mi rezolva problema.

Pe un grup de skincare de pe Facebook cineva mi-a recomandat MatrixTotal Results Brass Off, mască neutralizatoare naturală pentru par decolorat. Așa am aflat și eu că în engleză problema mea se numea… hair brassiness (păr alămiu). Căutând pe net am descoperit diverse metode pentru rezolvarea problemei mele, dar am zis să încerc mai întâi Matrix.matrix brass offMasca este densă, aproape de culoarea cernelii, albastru ușor spre mov. Pe ea scrie că se aplică pe părul umed și se lasă 10 minute să acționeze. Am ținut-o 20. Rezultatul a fost mulțumitor, exact ce îmi doream. Puteți observa efectele în poza de mai jos.
inainte dupa matrix brass off
La următoarea aplicare am ținut masca 40 de minute. Din păcate efectul nu ține mai mult de 2-3 spălări, așa că am considerat că nu mă pot opri la această metodă. Nu era fezabil să cumpăr mască după mască, și mai e și puțin messy la aplicare (adica murdarești cada, pe tine, prosopul…).

Și-am trecut la metoda a doua… Citisem pe internet că poți amesteca balsam de păr cu vopsea silver (argintiu sau cenușiu) apoi aplici combinația pe păr, menținând-o în jur de 40 de minute. Ei bine, n-am mai apucat să testez această metodă pentru că o doamnă drăguță de la magazinul de produse profesionale de păr din Park Lake (subsol) m-a sfătuit să procedez altfel, și așa m-am ales cu o metodă care poate funcționa pe termen mai lung. Aceasta este: vopsea  silver cam un sfert de tub (ea mi-a zis o dâră cât lățimea pensulei de vopsit, dar trecem peste detalii, evident că depinde de cât păr ai și la mine a fost nevoie de cantitate de 5 ori mai mare), combinată cu șampon cât pentru două spălări și puțin oxidant (6). La șampon am menținut cantitatea, iar la oxidant am ajuns să pun cam 2-3 linguri aproximativ. Se șamponează părul, se clătește și se aplică amestecul de mai sus care se ține cam 10 minute.

Din păcate pentru aceasta metodă nu am poze înainte/după, va trebui să mă credeți pe cuvânt. Pot doar să vă arăt vopseaua folosită de mine (cumpărată din Park Lake). vopsea silverTubul acesta mi-a ajuns pentru vreo 3-4 aplicări cam la două săptămâni. Am amestecat-o și cu ce rămăsese din Matrix Total Results Brass Off, am jonglat cu cantitatea de oxidant și cu timpul de aplicare, dar sunt mulțumită. Nu mai am tonuri de roșu în păr. 

Săptămâna trecută m-am „vopsit” prin aceeași metodă: șampon+vopsea+puțin oxidant folosind vopseaua Revlon Colorsilk în nuanța 50 Light Ash Brown și sunt tare încântată. Am pus jumătate din oxidant și toată sticluța de culoare. Am ținut-o 10-12 minute și a deschis puțin și rădăcinile, închizând pe lungime. Nuanța este uniformă, naturală și deloc spre roșu-alămiu-portocaliu.par saten

Pe lângă Matrix Total Results Brass Off am mai cumpărat zilele astea de pe aoro.ro o nouă cutie de LA RICHE Directions, de această dată silver (conținutul e albăstrui închis) și un L’Oreal Color Corrector pentru că voi continua să experimentez diverse combinații.
cumparaturi aoroAcestea sunt cele două metode de a scăpa de nuanțele de roșu din părul vopsit șaten. Dacă aveți întrebări vă stau la dispoziție!

Scurt update: după o nouă experiență dezastruoasă la salon, parțial vina mea că am luat o vopsea cu „blond” în denumire, dar mai ales vina lui care nu a aplicat inițial pe rădăcini și apoi scurt pe lungime, ci lua fiecare șuviță din părul meu lung și o îmbrăca în vopsea, iar eu am ieșit cu rădăcini blonde și a fost necesară o nouă nuanțare și m-a costat de mi-a ieșit prin ochi… am ajuns iarăși la soluții de aplicat acasă. Am încercat L’Oreal Excellence în nuanța 600 Natural Light Brown, sedusă de „anti-brassiness” de pe cutie.
loreal excellence 600
Au fost avantaje și dezavantaje. Avantaj: destul de „rezistentă la roșu”, adică după vreo două luni eu tot nu sunt roșie în cap.
Dezavantaje: dacă o ții prea mult în cap riști să te alegi cu o frumoasă nuanță de negru. Eu am amestecat-o cu șampon și am ținut-o maxim 20 de minute, dar trebuia chiar mai puțin. N-am ieșit negru, dar a fost destul de închis. Al doilea mare dezavantaj ar fi că usucă teribil părul. Mereu am avut impresia (din marketing, evident) că e o vopsea de calitate bună, o vopsea ceva „mai sus” față de altele din hypermarket. O fi, dar nu pentru mine, care am ajuns să am spice de grâu pe post de vârfuri… Mai nou aplic de două ori balsam și o dată mască. |La aceeași spălare. Trebuie să ajung la tuns… Ah, am uitat să vă zic de miros: dacă sunteți sensibile la mirosuri de amoniac, țineți-vă departe de ea.