Edit: acesta este un articol cu foarte multe vizite, așa că mă simt obligată să fac un update (februarie 2019).
Pe scurt, multe au fost, puține au rămas. Acum, la început de 2019, păstrez în casă și în rutina mea numai 6 produse The Ordinary: Niacinamide 10% + Zinc 1%, Suspensia de acid azelaic 10%, Soluția tonică cu acid glicolic 7%, Soluția exfoliantă cu AHA 30% și BHA 2% și cele două produse din imaginea de mai jos, intrate recent în rutina mea, dar preferate în acest moment – Amino Acids + B5 și Marine Hyaluronics. Am completat mai jos pe text pentru pentru niacinamide, azelaic, tonic și soluția exfoliantă.

Amino Acids + B5 și Marine Hyaluronics le folosesc seara, unul după altul, fără vreo regulă legat de care să fie primul. Teoretic Marine Hyaluronic ar trebui să fie primul pentru că este mai apos, Amino Acids + B5 e puțin mai lipicios dacă îl aplic în cantitate mai mare. Ambele sunt lichide, cred că ar merge pulverizate. Am tendinșa să consum câte o pipetă plină.

Amino Acids + B5 este o soluție concentrată de aminoacizi și derivati ai aminoacizilor, într-o concentrație totală de 17% din formulă. Această combinație seamănă cu compoziția aminoacizilor găsiti în factorii naturali de hidratare ai pielii și oferă un suport imbunătățit pentru bariera naturală, elasticitate, echilibru osmotic și descuamare. Formula include și o concentrație de 5% de D-Panthenol, care este o pro-vitamină a Vitaminei B, ce asigură atat o hidratare la suprafață cât și în profunzime, ajutând la repararea pielii și la calmarea iritațiilor. (informatii preluate de pe site-ul Farmaciei Tei). Pe mine m-a ajutat mult când aveam tenul iritat de la tretinoin. Așa am și aflat de produs, l-am văzut inclus pe o listă cu remedii pentru ten descuamat, iritat, a cărui barieră de protecție a fost afectată.

Am cumpărat Marine Hyaluronics pentru că voiam ceva de tip acid hialuronic, dar care sa nu fie așa dens și lipicios precum Hada Labo sau acidul hialuronic de la The Ordinary. Imi place enorm consistența lichidă. Este, practic, ca apa. Se absoarbe rapid și îmi vine să-l aplic în 3 straturi. Mă ajută mult pe partea de hidratare acum, iarna, dar cred că va fi la fel de util și în sezonul cald.

the ordinary
produsele the ordinaryAcum câteva luni am citit pentru prima dată despre gama The Ordinary. Sunt produse cu liste de ingrediente destul de simple, construite în jurul unor ingrediente active cu proprietăți dovedite științific. (Aici vad un mare avantaj: când ai un produs complex pecare ai dat mulți bani și care nu-ți face bine e foarte greu să-ți dai seama ce ingredient îți face probleme; când ai produse multe și mai simple le scoți pur și simplu din rutină, fără să renunți la sute de lei dați pe ele. Veți vedea exemple în cele ce urmează). Am vrut să plasez o comandă pe site-ul din Marea Britanie, însă am primit un timp de cca. 9 zile până la procesarea comenzii, așa că am renunțat. Apoi surpriza mai mult decât plăcută: au apărut pe rafturi la Farmacia Tei. Evident că am dat fuga. Nu știam exact ce vreau, citisem puțin și înțelesesem și mai puțin, dar de undeva trebuia să încep.

Lunile au trecut și colecția mea a ajuns la… 15 produse! Chiar 16, dacă e să-l luăm în calcul și pe cel cumpărat în weekend și care nu apare în poze. Nu pot zice că a fost dragoste la primele aplicări cu aceste produse. Ba din contră, nu știam ce peste ce se potrivește, mi se părea că niciunul nu intră în piele cum trebuie și că straturile de produse ajung în final o mâzgă lipicioasă. E greu la început… Te mai trezești cu fața roșie, mai intri în panică… totul e să nu renunți și să citești mult, și pe site-ul companiei, și review-uri, să vizionezi clipuri pe youtube (Gothamista, Liah Yoo și Nadine Baggott sunt preferatele mele).

Mi-ar fi greu să vă explic principii și combinații. Pot să vă spun pe scurt că nu combin niciodată acizii, adică dacă folosesc vitamina C (acid ascorbic) nu voi mai folosi acid azelaic, nu combin retinoizii cu vitamina C și vitamina C cu niacinamide. Retinoizii îi folosesc pe pielea foarte bine uscată (10-15 minute după ce m-am spălat) pe față, iar după ce aplic retinoizi aștept încă 10-15 minute înainte să aplic alte seruri sau crema hidratantă. Cât despre ordinea aplicării produselor, aceasta se face în funcție de textură și culoare – de la cel mai lichid până la cel mai dens, de la cel mai transparent până la cel mai alb. Mai întâi se aplică produsele pe bază de apă, iar spre final cremele care conțin uleiuri, ultimele fiind uleiurile simple.

În cele ce urmează voi vorbi puțin despre fiecare dintre produsele pe care le-am folosit. Nu voi insista pe descrierile lor sau ce face fiecare teoretic. Există descrieri și liste de ingrediente în limba română pe site-ul Farmaciei Tei. Eu vreau să vi le prezint prin prisma experienței mele.
produsele the ordinary matrixyl niacinamide acid azelaic
Încep cu preferatele momentului, nu neapărat în forma vreunui clasament, pentru că fiecare face altă treabă.

The Ordinary Matrixyl 10% + HA (Acid Hialuronic) este un produs antirid pe bază de peptide. Îmi place că se absoarbe foarte bine în piele și nu îmi produce iritații sau coșuri. Nu l-am folosit atât de mult încât să văd diferența pe riduri, însă perseverez pentru că are review-uri foarte bune. În plus, îl pot aplica și în jurul ochilor, ceea ce pentru mine e un mare plus. Edit: l-am terminat, dar n-a fost iubire așa de mare încât să-l cumpăr din nou. Este un ser bun, dar nu esențial pentru mine.

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% e produsul pe care l-am consumat și l-am cumpărat din nou. Dacă la început nu mi-a fost prea drag, după ce nu l-am mai avut m-am simțit de parcă n-am creme în casă. Mă ajută la calmarea iritațiilor, la reducerea roșeții din zonele cu coșuri, la vindecarea mai rapidă a coșurilor. Multă lume se plânge de consistența lipicioasă. Pe mine nu mă deranjează. Mi se pare că intră foarte repede în piele și îmi place că pot aplica următorul produs fără să fac pauză de câteva minute. Edit: încă nu-mi lipsește din casă. Acest produs este minunat pentru tenul meu, cum calmează iritațiile și reduce aspectul porilor și conferă o textură mai fină tenului.

The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10% mi se pare o super-armă împotriva problemelor tenului, mai ales a celor rezultate în urma stoarcerii unui coș. Vindecă rapid micile răni, pătrunde instant în piele și nu irită absolut deloc. Eu pot să-l aplic și de două ori pe zi, însă sunt persoane care s-au trezit cu mâncărimi și descuamări, așa că aveți grijă. Aplicați, așteptați, repetați numai dacă totul e în regulă. Are consistență de cremă densă. Eu aplic cam cât un bob de grâu doar pe zonele cu probleme. Edit februarie 2019: iubesc în continuare acest produs, rămâne clar în topul preferințelor mele. Am dat-o puțin de gard cu el crezând că va calma iritația de după tretinoin. Din păcate a agravat-o. Dar a și accelerat procesul de descuamare și după o zi și o simplă spălare cu gel spumant au picat toate cojile. Apoi am hidratat bine și m-am ales cu un ten luminos.

 the ordinary vitamina C acid hialuronic
The Ordinary Vitamin C Suspension 23% +HA Spheres 2% și The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 sunt două produse pe care le aplic împreună, și simt că ajută la obținerera unui ten mai luminos și mai neted. Produsul cu Vitamina C este dificil de aplicat. Are consistența nisipului care-ți rămâne pe față când ești la mare și bate vântul. Aspectul acesta poate fi destul de deranjant. Eu am încercat inițial să aplic produsul, să aștept 10 minute și apoi să pulverizez apă termală pentru a ajuta tot uleiul rămas pe față să intre în piele. A mers o perioadă până m-am lenevit. Noroc cu Julie care mi-a dat ideea să-l combin cu acid hialuronic. Îl combin în păroporție de 1:2, iar „nisipul” din vitamina C se dizolvă înstant, crema rezultată pătrunzând ușor și rapid în piele. Mă asigur că tenul este puțin umed înainte să aplic această combinație deoarece acidul hialuronic atrage umezeala și o menține la suprafața pielii (de aici aspectul întinerit al tenului). Dacă nu există umezeală la suprafața pielii, acidul hialuronic o va atrage din piele și nu prea-mi convine așa.
Edit: am renunțat la orice produs cu vitamina C, după mai multe încercări cu mai multe branduri. Se pare că acest ingredient mie îmi produce acnee…the ordinary argireline buffet retinoid 2% acid glicolic
The Ordinary Arigireline Solution 10% ar trebui să funcționeze a un fel de botox – adică să prevină formarea de cute pe piele din cauza mișcărilor de expresie. Parcă-parcă funcționează pe cearcăne. Mi se pare că le-a mai redus puțin de tot. E devreme să mă pronunț, dar îmi place s-o aplic. Are consistența apei și se scurge instant în piele, așa că nu mă încurcă în niciun fel în rutină. Edit: am abandonat produsul. Nu stau bine cu răbdarea…

Serul The Ordinary Buffet e consumat și n-am mai luat altul, deși parcă aș mai lua. L-am înlocuit cu Matrixyl-ul de mai sus în ideea că poate de la acela voi vedea rezultate. Foarte posibil să-l mai cumpăr pentru că mi se pare un produs bun pentru întreținere. Cineva de pe Youtube spunea că ingredientele din acest produs valorează cca. 60$ (200+ lei). Cred că merită puțină încredere la cei aproximativ 55 lei cât costă la noi. Și acesta se poate aplica în jurul ochilor (aviz leneșelor ca mine).

The Ordinary Advanced Retinoid 2% este produsul pe care mă chinuiesc și mă tot îndemn să-l folosesc. Înțeleg că e bun, că funcționează, dar așa greu îmi este cu cele 15 minute înainte și 15 după, plus că dacă îl folosesc nu mai pot să pun nici acizi… Mai „trăiesc” și cu teama că poate și-a pierdut proprietățile, având în vedere că e cumpărat acum multe luni. Cred că aici e marea mea reținere. Pe de altă parte nici nu-mi vine să-l arunc și să iau altul. Edit: l-am abandonat din lipsă de răbdare și am trecut la tretinoin 0,025% și nu regret nimic.

The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution, adică tonerul cu acid glicolic, îmi place și nu prea. Adică dacă pun puțin mi se pare că e prea puțin. Dacă pun mai mult înțeapă și rămâne lipicios. Și pe acesta îl las să se usuce câteva minute înainte să aplic altceva. Chiar dacă are în compoziție acid, nu-l bag în categoria acizilor pe care nu-i combin. Adică am curaj să aplic și Retinoid și acid azelaic în serile în care-l folosesc. Uneori îl folosesc și dimineața. Mi se pare tot un produs de întreținere, ale cărui efecte se văd în timp. Și acum că mi s-a dus iritația de la acidul salicilic despre care vorbesc mai jos, chiar simt că mă ajută să am un ten neted.
Edit (februarie 2019): păstrez acest produs și îl folosesc chiar și de două ori pe zi în unele zile. De o lună folosesc o cremă cu tretinoin 0,025% și mă ajută să exfoliez ușor zonele descuamate.

the ordinary acid salicilic natural moisturising factors
Și le-a venit rândul „codașilor”, adică acelor produse care eu cred că nu-mi fac tocmai bine. The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution și Natural Moisturising Factors + HA. Acidul salicilic îmi accentuează iritațiile, în loc să le calmeze, cunoscut fiind că acidul salicilic are efect antibacterian. L-am folosit vreo 3 zile la rând și mergeam din rău în mai rău. Am întrebat pe Facebook și nu-s singura care se plânge de produsul acesta.

Pe Natural Moisturising Factors + HA îl suspectez că-mi produce coșuri. Mi-a fost mai bine când l-am abandonat, apoi am zis să-l folosesc în jurul ochilor. Surpriză: mi-a apărut coș fix sub cearcăn. Are o textură plăcută, se absoarbe rapid, dar eu nu mai vreau să risc.
the ordinary squalane rose hip seed oil ulei de macese primerLa final am lăsat produsele pe care le-am folosit o dată, de două ori sau deloc. Nu știu ce să vă spun despre ele ca efecte. The Ordinary 100% Plant-Derived Squalane și The Ordinary Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil sunt uleiuri. Squalane m-a luat prin surprindere. Nu citisem despre consistență, ci doar că este un bun hidratant. Uleiul de semințe de măceș (rose hip seed oil) plănuiesc să-l folosesc peste produsul cumpărat în weekend (Soluție exfoliantă cu AHA 30% si BHA 2%).

Edit.
Soluția exfoliantă cu AHA 30% si BHA 2% îmi place și nu prea. La primele două folosiri am avut senzația că îmi provoacă erupții. Nu sunt 100% sigură că problemele au fost de la ea, dar am devenit reticentă. E destul de puternică, se recomandă să fie lăsată 8, maxim 10 minute pe ten. Lasă pielea fină, însă este obligatoriu ca după această mască să se folosească un produs cu efect de calmare și regenerare a pielii. Nu o arunc și nu o dau, dar cu siguranță n-o voi termina înainte să expire, folosind-o o dată la două luni.

The Ordinary 100% Plant-Derived Squalane și The Ordinary Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil au ajuns la altcineva. Mă enervează de-a dreptul uleiurile pe ten și viața e prea scurtă ca să mă chinuiesc cu produse care nu-mi plac.

Primerele au ajuns în coșul meu din impuls. Dar, cum dimineața am atâția pași în rutină, plus SPF, primerul mi se pare un moft, simt că încarc tenul aiurea cu el. Surpriza a fost la High Spreadability Fluid Primer pe care când l-am scos din cutie după două luni l-am găsit pe jumătate gol. Așa că fiți atente dacă îl cumpărați. Nu știu dacă s-a evaporat sau așa a fost el. E cam cleios, deci orice e posibil.

Atât pentru azi despre gama The Ordinary. Sunt multe produse și a ieșit un articol luuung. Vă mulțumesc dacă ați avut răbdare până la final și nu mă supăr dacă ați citit doar despre produsul care vă interesa. Dacă aveți întrebări despre un anume produs, pentru că sunt conștientă că am scris puțin despre fiecare, le aștept cu drag.