produsele the ordinaryAcum câteva luni am citit pentru prima dată despre gama The Ordinary. Sunt produse cu liste de ingrediente destul de simple, construite în jurul unor ingrediente active cu proprietăți dovedite științific. (Aici vad un mare avantaj: când ai un produs complex pecare ai dat mulți bani și care nu-ți face bine e foarte greu să-ți dai seama ce ingredient îți face probleme; când ai produse multe și mai simple le scoți pur și simplu din rutină, fără să renunți la sute de lei dați pe ele. Veți vedea exemple în cele ce urmează). Am vrut să plasez o comandă pe site-ul din Marea Britanie, însă am primit un timp de cca. 9 zile până la procesarea comenzii, așa că am renunțat. Apoi surpriza mai mult decât plăcută: au apărut pe rafturi la Farmacia Tei. Evident că am dat fuga. Nu știam exact ce vreau, citisem puțin și înțelesesem și mai puțin, dar de undeva trebuia să încep.

Lunile au trecut și colecția mea a ajuns la… 15 produse! Chiar 16, dacă e să-l luăm în calcul și pe cel cumpărat în weekend și care nu apare în poze. Nu pot zice că a fost dragoste la primele aplicări cu aceste produse. Ba din contră, nu știam ce peste ce se potrivește, mi se părea că niciunul nu intră în piele cum trebuie și că straturile de produse ajung în final o mâzgă lipicioasă. E greu la început… Te mai trezești cu fața roșie, mai intri în panică… totul e să nu renunți și să citești mult, și pe site-ul companiei, și review-uri, să vizionezi clipuri pe youtube (Gothamista, Liah Yoo și Nadine Baggott sunt preferatele mele).

Mi-ar fi greu să vă explic principii și combinații. Pot să vă spun pe scurt că nu combin niciodată acizii, adică dacă folosesc vitamina C (acid ascorbic) nu voi mai folosi acid azelaic, nu combin retinoizii cu vitamina C și vitamina C cu niacinamide. Retinoizii îi folosesc pe pielea foarte bine uscată (10-15 minute după ce m-am spălat) pe față, iar după ce aplic retinoizi aștept încă 10-15 minute înainte să aplic alte seruri sau crema hidratantă. Cât despre ordinea aplicării produselor, aceasta se face în funcție de textură și culoare – de la cel mai lichid până la cel mai dens, de la cel mai transparent până la cel mai alb. Mai întâi se aplică produsele pe bază de apă, iar spre final cremele care conțin uleiuri, ultimele fiind uleiurile simple.

În cele ce urmează voi vorbi puțin despre fiecare dintre produsele pe care le-am folosit. Nu voi insista pe descrierile lor sau ce face fiecare teoretic. Există descrieri și liste de ingrediente în limba română pe site-ul Farmaciei Tei. Eu vreau să vi le prezint prin prisma experienței mele.
produsele the ordinary matrixyl niacinamide acid azelaic
Încep cu preferatele momentului, nu neapărat în forma vreunui clasament, pentru că fiecare face altă treabă.

The Ordinary Matrixyl 10% + HA (Acid Hialuronic) este un produs antirid pe bază de peptide. Îmi place că se absoarbe foarte bine în piele și nu îmi produce iritații sau coșuri. Nu l-am folosit atât de mult încât să văd diferența pe riduri, însă perseverez pentru că are review-uri foarte bune. În plus, îl pot aplica și în jurul ochilor, ceea ce pentru mine e un mare plus.

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% e produsul pe care l-am consumat și l-am cumpărat din nou. Dacă la început nu mi-a fost prea drag, după ce nu l-am mai avut m-am simțit de parcă n-am creme în casă. Mă ajută la calmarea iritațiilor, la reducerea roșeții din zonele cu coșuri, la vindecarea mai rapidă a coșurilor. Multă lume se plânge de consistența lipicioasă. Pe mine nu mă deranjează. Mi se pare că intră foarte repede în piele și îmi place că pot aplica următorul produs fără să fac pauză de câteva minute.

The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10% mi se pare o super-armă împotriva problemelor tenului, mai ales a celor rezultate în urma stoarcerii unui coș. Vindecă rapid micile răni, pătrunde instant în piele și nu irită absolut deloc. Eu pot să-l aplic și de două ori pe zi, însă sunt persoane care s-au trezit cu mâncărimi și descuamări, așa că aveți grijă. Aplicați, așteptați, repetați numai dacă totul e în regulă. Are consistență de cremă densă. Eu aplic cam cât un bob de grâu doar pe zonele cu probleme.

 the ordinary vitamina C acid hialuronic
The Ordinary Vitamin C Suspension 23% +HA Spheres 2% și The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 sunt două produse pe care le aplic împreună, și simt că ajută la obținerera unui ten mai luminos și mai neted. Produsul cu Vitamina C este dificil de aplicat. Are consistența nisipului care-ți rămâne pe față când ești la mare și bate vântul. Aspectul acesta poate fi destul de deranjant. Eu am încercat inițial să aplic produsul, să aștept 10 minute și apoi să pulverizez apă termală pentru a ajuta tot uleiul rămas pe față să intre în piele. A mers o perioadă până m-am lenevit. Noroc cu Julie care mi-a dat ideea să-l combin cu acid hialuronic. Îl combin în păroporție de 1:2, iar „nisipul” din vitamina C se dizolvă înstant, crema rezultată pătrunzând ușor și rapid în piele. Mă asigur că tenul este puțin umed înainte să aplic această combinație deoarece acidul hialuronic atrage umezeala și o menține la suprafața pielii (de aici aspectul întinerit al tenului). Dacă nu există umezeală la suprafața pielii, acidul hialuronic o va atrage din piele și nu prea-mi convine așa.

  the ordinary argireline buffet retinoid 2% acid glicolic
The Ordinary Arigireline Solution 10% ar trebui să funcționeze a un fel de botox – adică să prevină formarea de cute pe piele din cauza mișcărilor de expresie. Parcă-parcă funcționează pe cearcăne. Mi se pare că le-a mai redus puțin de tot. E devreme să mă pronunț, dar îmi place s-o aplic. Are consistența apei și se scurge instant în piele, așa că nu mă încurcă în niciun fel în rutină.

Serul The Ordinary Buffet e consumat și n-am mai luat altul, deși parcă aș mai lua. L-am înlocuit cu Matrixyl-ul de mai sus în ideea că poate de la acela voi vedea rezultate. Foarte posibil să-l mai cumpăr pentru că mi se pare un produs bun pentru întreținere. Cineva de pe Youtube spunea că ingredientele din acest produs valorează cca. 60$ (200+ lei). Cred că merită puțină încredere la cei aproximativ 55 lei cât costă la noi. Și acesta se poate aplica în jurul ochilor (aviz leneșelor ca mine).

The Ordinary Advanced Retinoid 2% este produsul pe care mă chinuiesc și mă tot îndemn să-l folosesc. Înțeleg că e bun, că funcționează, dar așa greu îmi este cu cele 15 minute înainte și 15 după, plus că dacă îl folosesc nu mai pot să pun nici acizi… Mai „trăiesc” și cu teama că poate și-a pierdut proprietățile, având în vedere că e cumpărat acum multe luni. Cred că aici e marea mea reținere. Pe de altă parte nici nu-mi vine să-l arunc și să iau altul.

The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution, adică tonerul cu acid glicolic, îmi place și nu prea. Adică dacă pun puțin mi se pare că e prea puțin. Dacă pun mai mult înțeapă și rămâne lipicios. Și pe acesta îl las să se usuce câteva minute înainte să aplic altceva. Chiar dacă are în compoziție acid, nu-l bag în categoria acizilor pe care nu-i combin. Adică am curaj să aplic și Retinoid și acid azelaic în serile în care-l folosesc. Uneori îl folosesc și dimineața. Mi se pare tot un produs de întreținere, ale cărui efecte se văd în timp. Și acum cpă mi s-a dus iritația de la acidul salicilic despre care vorbesc mai jos, chiar simt că mă ajută să am un ten neted.

the ordinary acid salicilic natural moisturising factors
Și le-a venit rândul „codașilor”, adică acelor produse care eu cred că nu-mi fac tocmai bine. The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution și Natural Moisturising Factors + HA. Acidul salicilic îmi accentuează iritațiile, în loc să le calmeze, cunoscut fiind că acidul salicilic are efect antibacterian. L-am folosit vreo 3 zile la rând și mergeam din rău în mai rău. Am întrebat pe Facebook și nu-s singura care se plânge de produsul acesta.

Pe Natural Moisturising Factors + HA îl suspectez că-mi produce coșuri. Mi-a fost mai bine când l-am abandonat, apoi am zis să-l folosesc în jurul ochilor. Surpriză: mi-a apărut coș fix sub cearcăn. Are o textură plăcută, se absoarbe rapid, dar eu nu mai vreau să risc.
the ordinary squalane rose hip seed oil ulei de macese primerLa final am lăsat produsele pe care le-am folosit o dată, de două ori sau deloc. Nu știu ce să vă spun despre ele ca efecte. The Ordinary 100% Plant-Derived Squalane și The Ordinary Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil sunt uleiuri. Squalane m-a luat prin surprindere. Nu citisem despre consistență, ci doar că este un bun hidratant. Uleiul de semințe de măceș (rose hip seed oil) plănuiesc să-l folosesc peste produsul cumpărat în weekend (Soluție exfoliantă cu AHA 30% si BHA 2%).

Primerele au ajuns în coșul meu din impuls. Dar, cum dimineața am atâția pași în rutină, plus SPF, primerul mi se pare un moft, simt că încarc tenul aiurea cu el. Surpriza a fost la High Spreadability Fluid Primer pe care când l-am scos din cutie după două luni l-am găsit pe jumătate gol. Așa că fiți atente dacă îl cumpărați. Nu știu dacă s-a evaporat sau așa a fost el. E cam cleios, deci orice e posibil.

Atât pentru azi despre gama The Ordinary. Sunt multe produse și a ieșit un articol luuung. Vă mulțumesc dacă ați avut răbdare până la final și nu mă supăr dacă ați citit doar despre produsul care vă interesa. Dacă aveți întrebări despre un anume produs, pentru că sunt conștientă că am scris puțin despre fiecare, le aștept cu drag.