Sunt dependenta de gustul dulce. Nu trece nicio zi fara sa imi doresc sa consum alimente sau bauturi dulci. Acum aproximativ un an am renuntat la dulciuri si la bauturi care contin zahar. Mi-am achizitionat un storcator de fructe performant si n-am mai avut nevoie de sucuri din comert. Daca dulciurile le-am putut inlocui cu ceva mai sanatos – fructele – cu zaharul din ceai sau cafea a fost ceva mai greu. O perioada am consumat indulcitor lichid cu stevia de la plafar pana nu mi-a mai placut. Apoi am incercat Better Stevia de pe iherb care nu mi-a placut absolut deloc. M-am orientat catre siropul de agave care nu-i nici acesta foarte sanatos si este calorios din plin. Cu mierea n-am fost nciodata prea buna prietena, mai ales cu mierea ca indulcitor.

Recent mi s-a propus sa incerc Green Sugar, un indulcitor pe baza de stevia care promite sa nu modifice gustul alimentelor si bauturilor la care este adaugat. Am fost sceptica si am raspuns ca, in general, nu-mi place gustul de stevia. Totusi, am riscat.

Mai intai am incercat Green Sugar in cafeluta din cereale si cicoare (Solaris), alternativa mea pentru momentele cand am pofta de o bautura calda, apropiata ca gust de cafea si cu un usor iz de caramel. M-am bucurat sa constat ca acest nou indulcitor nu i-a schimbat deloc gustul.
Dupa ce am adaugat Green Sugar in cafea si in laptele din cereale am decis ca merita sa incerc sa pregatesc un desert – budinca de chia cu spuma de zmeura.
 
Ingrediente pentru budinca: 3-4 linguri de seminte de chia, un pahar si jumatate de apa, un sfer de cana de migdale, un sfert de lingurita de vanilie macinata, 3 linguri de Green Sugar (sau mai mult, dupa gust). Ingrediente pentru spuma de zmeura: 3/4 cana de zmeura, o lingura de seminte de in macinate si doua lingurite de Green Sugar.
Mai intai am preparat un lapte de migdale. Am macinat migdalele (pe care care ar fi bine sa le lasati in apa peste noapte, ale mele sunt hidratate si uscate in deshidrator si de aceea am ales sa le macin) si le-am pus in blender alaturi de vanilie si Green Sugar. Am amestecat la viteza mare timp de 30 de secunde si apoi am strecurat compozitia printr-un tifon pentru a obtine laptele. Peste lapte am adaugat semintele de chia si le-am lasat sa transforme compozitia in budinca (aproximativ 2 ore in frigider).
 
Spuma de zmeura se face la fel de simplu, tot in blender: se amesteca zmeura cu semintele de in macinate si cu Green Sugar. Gustul obtinut va fi dulce acrisor si va completa perfect budinca.
 
Rezultatul final:
Nu am avut cupe transparente asa ca a trebuit sa improvizez. La urmatoarea budinca voi avea grija ca o treime din semintele de chia sa fie macinate, eventual voi adauga si o lingurita de seminte de in macinate pentru o consistenta mai densa.De ce imi place Green Sugar si voi continua sa-l folosesc:
– nu schimba gustul alimentelor sau bauturilor

– contine zero calorii
– are indice glicemic zero
– nu produce carii.Ce trebuie sa mai stiti despre Green Sugar: mentine echilibrul glucozei in sange, regleaza mecanismul gastro intestinal, stimuleza activitatea cerebrala, scade pofta de dulce si pofta de mancare, regleaza tensiunea arteriala, scade nevoia de fumat.


In plus, Green Sugar nu fermenteaza si este recomandat persoanelor care sufera de diabet, fenilcetonurie, sindrom de colon iritabil si colita de fermentatie. Green Sugar nu prezinta riscul cancerigen al indulcitorilor sintetici si are actiune anitibacteriana si antifungica. Deci, nu actioneaza negativ asupra procesului de digestie.
Aspectele care m-au incantat mai putin cu privire la Green Sugar au fost:

1. este necesara o cantitate identica de Green Sugar ca si in cazul zaharului pentru obtinerea gustului dulce preferat
2. am avut senzatia ca Green Sugar la pliculete este putin mai bun la gust decat cel la borcan. Poate este de vina faptul ca am utilizat o cantitate mult mai mare. Aici nu sunt convinsa 100%.

De ce am renuntat la zaharul rafinat si de ce ar trebui sa luati si voi in calcul aceasta varianta…  
Numerosi medici au admis ca zaharul este o “toxina” ingerata voluntar de oameni, toxina care ucide.Zaharul provoaca boli de inima, cancer (ducand la crearea de insulina pe care celulele canceroase o folosesc pentru a se dezvolta) putand fi comparat chiar si cu droguri precum cocaina prin faptul ca stimuleaza centrii nervosi ai placerii din creier.

Zaharul nu contine nutrienti ci doar calorii goale, mai exact 409,2 calorii la 100 de grame. De aici porneste obezitatea si toate problemele ce merg mana-n mana cu aceasta. Zaharul distruge dintii, ne imbatraneste prematur, ne scade imunitatea, cauzeaza alergii, scleroza, cardiopatii, gastrita, colita de fermentatie, tulburari de ciclu menstrual la femei, reumatism, anemie, astenie, sinuzita, rinita.

Zaharul provoaca osteoporoza si probleme legate de asimilarea calciului.

Si, in schimbul tuturor acestor riscuri noi ne alegem cu o placere de moment, cu o explozie a nivelului glicemiei care ne da o senzatie de placere dar care se stinge la fel de repede precum a crescut, noi intorcandu-ne la starea dinainte de consumul de zahar si la nevoia de a consuma si mai mult, si mai mult.

 
Si nu ma porniti cu indulcitorii artificiali… Va spun doar atat: cola dietetica INGRASA mai mult decat cea normala!Voi folositi indulcitori pe baza de stevia? Care sunt preferatii vostri?