Ultimul an a fost pentru mine înfiorător din punct de vedere stomatologic. Ca să fiu sinceră, la partea cu dantura niciodată n-am dus-o prea bine. Încă de la vârsta de 11-12 ani am făcut cunoștință în cel mai dur mod posibil cu scaunul dentistului. Așa cum știți, cel puțin voi cele are aveți peste 30 de ani, acum 20 de ani anestezia era un lux (chiar și la cabinetele private) și o primeai doar la ocazii mega-speciale. Vă dați seama câtă dorință pe capul meu să merg la tortură… Anii au trecut, problemele s-au agravat, am tot cârpit până când am ajuns la coronițe de porțelan pentru că pur și simplu nu exista o soluție mai bună.

Și pentru că nu era suficient, anul acesta am aflat că sunt o „fericită” posesoare a unui început de parodontoză. Pe scurt… genetică proastă, gingii care se retrag, pierdere de os, dinți demineralizați, casanți și gata să părăsească incinta. Trei mari greșeli am făcut și aș vrea ca voi să învățați din experiența mea:

1. igienă necorespunzătoare. Adică ața dentară era un moft, iar de periuțe interdentare nici măcar nu auzisem până vara trecută. Adică văzusem eu ceva prin magazine, dar mă cam speria ideea. Pentru că aveam depuneri de placă ce mă împiedicau să folosesc aceste periuțe dentare.

2. vizite rare la medicul stomatolog. Acum 6 ani mi-am rezolvat toate problemele și nici că am mai dat pe la medic până anul trecut când un incisiv o tot lua la plimbare și am decis să iau măsuri. Acum fac detartraje cam de două ori pe an și nu vă pot spune în ce fel avansaseră infecțiile la rădăcini… din decembrie sunt prietenă la cataramă cu endodontul. Și n-am terminat.

3. rezecțiile apicale pe incisivi. Mai pe românește: niște intervenții chirurgicale pentru eliminarea infecțiilor de la rădăcina unui dinte care se lasă și cu tăierea unei porțiuni din vârful rădăcinii. După ce că am acest început de parodontoză, săracii dinți nici nu mai sunt „înfipți” bine și se mișcă și nu vreți să știți cât de sensibii sunt. Am ani de zile de când nu mai am curaj să mușc dintr-un măr ca un om normal. Am învățat să mă bazez pe dinții de jos.

Mai este cazul să vă spun că am renunțat la pastele de dinți din reclame? Când ai probleme serioase cu retracția gingivală, sângerări și sensibilitate dentară asculți medicul și te gândești mai puțin la gustul produsului pe care-l folosești. Și fiecare masă te duce cu gândul la… placa dentară. Fiind o peliculă fină ce se formează continuu pe suprafața dinților, placa dentară este formată din bacterii ce pot sta la originea cariilor și problemelor gingivale. În plus, această peliculă invizibilă se întărește rapid, favorizând astfel formarea tartrulului, care, o dată calcificat, este dificil de înlăturat.

În consecință, este extrem de important ca după fiecare masă dinții să fie curățați corespunzător cu produse profesionale pentru a lupta împotriva cariilor și a problemelor gingivale. Plus ață dentară, plus periuțe interdentare!

Elgydium Pasta de Dinți Anti-Placă oferă o îngrijire zilnică specializată, profesională! Asocierea a două ingrediente active eficiente – clorhexidină și carbonat de calciu – are rol antiseptic și protector împotriva acumulării bacteriilor, reducând indicii gingivali și ai plăcii bacteriene cu până la 50%. După un an de zile de folosit pastă de dinți pentru prevenirea parodontozei, pasta aceasta a ajuns la mine fix când voiam să iau o pauză, să mai încerc și altceva. Îmi place că nu e nici prea dulce, nici prea mentolată, două caracteristici pe care le evit la pastele de dinți. O folosesc eficient și cu periuța electrică (eu am un Philips Sonicare DiamondClean pe care-l iubesc), dar și pe cea de la același brand, când sunt mai leneșă sau am consumat doar fructe.
Elugel este produsul pe care mi-ar fi plăcut să-l am în casă când am trecut prin primul chiuretaj parodontal. Dacă vreți povești de groază, căutați pe Google ce înseamnă acest chiuretaj. Iar eu am făcut două… Am avut niște dureri groaznice la periaj timp de mai multe zile. Sau după extracție ori după incizia în gingie făcută de medicul endodont… Elugel este un gel antiseptic local postoperator sau pentru pacienții care nu pot efectua periajul dentar. Poate fi folosit după operații parodontale sau implanturi, contribuind la antisepsia locală și la reducerea inflamației gingivale.
Elgydium Periuța de Dinți Anti-Placă are perii subțiați și în formă de X, ce facilitează îndepărtarea plăcii bacteriene chiar și în spațiile înguste dintre dinți. Este destul de blândă pentru o periuță MEDIUM. În general evit periuțele de acest tip pentru că mi se par prea dure. Are perii suficient de rari încât să simți cum curăță la baza dinților, acolo unde se ascunde nenorocita de placă.

Elgydium Ața Dentară Anti-Placă este impregnată cu clorhexidină și cerată, pentru a nu cauza leziuni și a nu răni gingiile. Utilizarea acesteia complementar cu periajul favorizează eliminarea plăcii dentare. Eu am ajuns dependentă de ața dentară. Ce-i drept, ideea de a-mi pierde dinții m-a cam speriat… Acum mă gândesc cu groază la fiecare rest de mâncare rămas de capul lui printre dinți și curăț până când nu mai rămâne nimic. Dacă nici vouă nu vă plac ațele dentare care se „deșiră”, varianta Elgydium vi se potrivește.Elgydium este produs de Laboratoarele Pierre Fabre Oral Care în Franța, pentru a asigura un control strict al procesului de fabricație și pentru a fi în măsură să ofere pacienților produse de înaltă calitate. În România produsele Elgydium sunt disponibile în farmacii.

Mai multe informații puteti decoperi pe:

www.pierrefabre-oralcare.ro  sau www.facebook.com/ElgydiumRomania