Recent am primit un mail prin care mi se cereau detalii despre lentilele de contact pe care le folosesc – ACUVUE OASYS de la Johnson&Johnson. M-am gandit sa scriu si aici raspunsul meu, in cazul in care mai sunt si alte persoane interesate de acest subiect.

Prima data am incercat lentilele de contact acum 4 ani. Imi doream foarte mult sa vad si eu cum este “fara fiare pe ochi”, cum spuneam adesea. Probleme cu ochii am avut dintotdeauna – o miopie care a fost descoperita pe la varsta de 3-4 ani si care de la -1 a ajuns la varsta de 19 ani la -5.50. De atunci nu s-a mai schimbat.

Ca sa n-o mai lungesc, am ales atunci, dupa indelungi cercetari, lentilele Ciba Vision cu 30 de purtari pe o valabilitate de 3 luni. Nu mi-au placut, nu mi s-au potrivit. Aveam senzatia ca ma impiedic, evaluam distantele altfel, ameteam, le simteam in ochi. Vreo doua perechi au expirat iar a treia a ajuns la gunoi sigilata. Am o prietena careia aceste lentile i s-au potrivit perfect, deci si la lentilele de contact este “pe probate”.

Lentilele din imagine le-am descoperit in momentul in care ma pregateam sa plec intr-un concediu la plaja (2009) si voiam neaparat sa port ochelari de soare (stiu, o parte dintre voi vor spune: “dar exista si ochelari de soare cu dioptrii”. Exista, dar eu am lentile groase si chiar voiam ochelari de soare obisnuiti). Voiam, de asemenea, ceva care sa se poata purta non-stop daca situatia o cerea. La foarte scurt timp (2-3 zile) am constatat ca nu are niciun sens sa le port noaptea pentru ca demachiatul devenea o activitate obositoare si periculoasa.

Asadar, mai jos gasiti raspunsurile mele la mail-ul de care vorbeam…

– Cum sunt lentilele…sunt moi ? nu se usca ochiul cand citesti mai mult si clipesti mai rar?
Lentilele au o concentratie foarte mare de apa, se simt foarte natural, e ca si cum n-ai fi avut niciodata probleme cu ochii. Asta daca ti se potrivesc pe forma globului ocular. Nu se usuca ochiul, le poti tine si peste noapte, sunt proiectate pentru asa ceva (dar se scurteaza, automat, durata de 2 saptamani, cu cat… cam cu o zi per noapte dormita cu ele).

– Cat de sensibile sunt in medii de fum sau praf (de exemplu daca sunt pe strada si bate vantul mai tare, sau intr-un bar unde este fum )
Comparativ cu ce-am avut inainte (Ciba Vision) nu am probleme decat daca fumul este foarte dens, cum este in cluburile fara aerisire, dar acele probleme le poate avea oricine cu sau fara ochelari. Daca bate vantul ai aceleasi probleme ca si orice om normal purtator sau nepurtator de lentile de contact. Intra praful in ochi dar nu intra pe sub ele. Cand bate vantul eu port ochelarii de soare care protejeaza foarte bine fizic ochiul.

– Aproximativ cu 95 de lei ai 3 perechi pe care le poti folosi pt 6 saptamani in total ? (3 x 2 sapt/perechea) Ce alte costuri pentru solutii de curatare sau alte produse pentru intretinere sunt?

Folosesc o cutie cu 3 perechi timp de 6 saptamani. Solutia costa in jur de 50 de lei, pot spune ca maximul rotunjit al costurilor pe luna e undeva la 85 de lei. Si mai cumpar si recipiente de pastrare a lentilelor in banii astia. Schimb cam cate unul/luna, si e 5 lei/buc.

Lentilele cu cilindru e posibil sa coste mult mai mult, poti ajunge si la peste dublul sumei. Trebuie sa mergi sa intrebi la o optica. Daca nu ai cilindrul foarte pronuntat merge si fara. Eu am un cilindru care nici nu iese la toate controalele si nu-i simt lipsa la lentile.

– Ai avut vreo infectie la ochi vreodata din cauza lor ?

Am ochi rezistenti. Desi ma machiez zilnic cu de toate nu am probleme. Le pun, ma machez iar seara intai le scot si apoi ma demachez. Teoria spune sa te demachezi si apoi sa le scoti dar mie nu mi se pare logic pentru ca tocmai prin demachere intra in contact cu tot felul de farduri si lotiuni demachiante. Nu am avut niciodata vreo infectie.. o singura data mi s-a umflat putin pleoapa pentru ca ma mancase geana si ma scarpinasem si eram in masina cu mainile nu tocmai curate. Dar a trecut pana a doua zi fara sa fac ceva tratament.

Daca mai aveti intrebari va raspund cu placere.

Eu imi achzitionez lentilele de aici din simplul motiv ca au cel mai bun pret. Cu serviciul clienti sau cu livrarea nu am avut probleme la niciun magazin online de lentile de contact.