Anul acesta m-am bucurat din plin de primele zile de vară alături de Fares, la Festivalul Mușețelului organizat la Orăștie. A fost ieșire din oraș de care aveam nevoie, și, mai mult de-atât, am avut parte de o experiență frumoasă, alături de oameni calzi și aroma care-mi amintește de copilărie: mușețelul.
Mi-amintesc cu cât drag adunam mușețel și-l uscam pe folii de hârtie pe balcon și prin casă. Vara aveam parte de parfumuri deosebite în casă – mușețel, soc, tei și, mai târziu, în anii adolescenței, am descoperit și gălbenelele.
Mușețelul este una dintre plantele cu cea mai veche istorie de remediu naturist. Florile uscate ale mușețelului sunt cunoscute din Egiptul antic, Grecia şi Roma antică. Pe vremea faraonilor, această plantă era consacrată zeului soare, folosit în tratamentul malariei, fiind socotit „plantă magică”. În antichitatea romană a fost folosit în scop vindecător cu mult înainte de formarea Imperiului Roman. Florile uscate erau folosite în Grecia şi Roma antică pentru dureri de cap şi afecţiuni ale rinichilor, ficatului şi vezicii urinare. Proprietăţile curative ale mușețelului au fost apreciate de către Hipocrat (377 î.Ch., Tessalia), de către Dioscoride (sec. I î.Ch.) şi de catre Plinius cel Bătrân (1- 79, sec. I).
Şi în Europa medievală (sec. XVI) era considerat un „adevărat panaceu” fiind folosit în mai toate afecţiunile digestive, ginecologice, în boli de splină, cât şi pentru „drenarea creierului” şi „creşterea confortului spiritual”. În jurul anului 1480 se menţionează apariţia unui extract din flori de muşeţel – aqua florum chamomille, iar mai târziu, în 1555, apare uleiul volatil (numit și ulei esențial) de muşeţel. Medici renumiţi au folosit timp de secole muşeţelul şi preparatele sale în afecţiuni digestive, respiratorii, în boli ale mucoaselor şi pielii, pentru răni, ulcer de gambă ș.a. – cu mult înaintea „erei antibioticelor“, anti-alergicelor etc.
Pentru mine, în ultima vreme, infuzia (ceaiul) de mușețel a însemnat adormit rapid seara și somn odihnitor. Mi se pare incredibil cum o cană de ceai călduț poate să te liniștească și să te adoarmă, fără să mai ai parte de treziri pe parcursul nopții.
Revenind la Festivalul Mușețelului din 3 iunie, aș vrea în primul rând să felicit organizatorii, care ne-au oferit o experiență de neuitat și multe surprize.
Am avut parte de o ședință foto foarte simpatică în lanul de mușețel. Știați că în imaginile de pe ceaiurile Fares sunt chiar câmpurile de plante medicinale de lângă Orăștie? S-a întâmplat și un concurs de Miss Mușețel, a cărui câștigătoare mă duce cu gândul la amintirile din copilărie ale lui Ion Creangă. Nu-i așa că are un chip ce inspiră inocență și puritate? Iar cosițele ei blonde se potrivesc perfect cu delicatele flori de mușețel.
Pe lângă ateliere, concursuri și degustări de ceai orădenii au avut parte și de un concert cu atriști locali și naționali, iar invitata specială a serii a fost Paula Seling. Recunosc că mi sunt tare dragi pozele de la ședința foto în lanul de mușețel. Au fost o surpriză plăcută, având în vedere că săau întâmplat în miezul zilei, când lumina este cea mai puțin potrivită pentru poze, și mai era și foarte cald. Dar fondul de ten MAC Prolongwar peste SPF siliconat a rezistat mai mult decât eroic.Mulțumesc pentru experiență, Fares Orăștie!
One thought on “Festivalul Mușețelului cu Fares”