În ultimii ani părul meu a devenit din ce în ce mai gras, parcă vrând să facă notă discordantă cu tenul care nu mai e la fel de lucios la finalul zilei cum era acum… să zicem 5 ani. În cel mai fericit caz îl spăl o zi da și două nu. În general a treia zi e ziua în care port coadă împletită într-o parte pentru că e suficient de gras să nu se desfacă și în același timp prea gras ca să îl port desfăcut. Tot ziua a treia este ziua în care folosesc șampon uscat, însă nu vreau să exagerez cu un astfel de produs și îl evit cât pot eu de mult, păstrându-l doar pentru situațiile cu adevărat disperate.

Mi s-a tot spus că soluția ar fi să-mi spăl părul mai rar pentru ca în timp acesta să nu se mai îngrașe atât de repede, dar eu refuz metoda asta. Nu pot, pur și simplu, să plec de acasă dimineața cu părul uns, mai ales când știu cum se comportă și cum poate ajunge să arate până la finalul zilei.

Acum câteva luni citeam pe net despre o gamă verde cu argilă de la L’Oreal și tare mult îmi doream să fie și la noi. Iată că minunea s-a produs și acum putem găsi în magazine noua gamă L’Oreal Argilă Extraordinară  formată din Masca purificatoare înainte de spălare, șampon, balsam și șampon uscat.

L’Oreal inovează pe trei direcții. Prima este prezența argilei într-o gamă de îngrijire a părului de larg consum, sau, cel puțin, prima de care am aflat eu. Din cercetările mele șampoane cu argilă am văzut numai în magazine de tip plafar/bio sau farmacie. Cu ajutorul a trei tipuri diferite de argilă, gama “Argilă extraordinară” evidentiază cele mai importante beneficii ale acestor minerale: purificare, energizare și hidratare. Cea de-a doua este masca pe bază de argilă de folosit înainte de spălare, iar cea de-a treia este șamponul uscat pe bază de argilă.

Argila albă împrospătează, fiind un tip de argilă ușoară, fină și foarte maleabilă care are la bază caolinitul, un ingredient cu o capacitate foarte ridicată de absorbție a sebumului. Argila albastră revitalizează, având la bază smectitul, cu o textură fină, capabilă să absoarbă impuritățile. Argila verde purifică. Particulele microscopice fine de argila verde au puterea de a curăța și de a absorbi apa. Această argila are la bază saponitul, recunoscut pentru proprietățile sale surfactante.

De-a lungul anilor am folosit numeroase măști pentru ten din argilă pură sau pe bază de argilă. De această dată am avut ocazia să aplic argilă pe scalp. Masca purificatoare înainte de spălare se aplică înainte de spălare și se lasă să acționeze timp de 10 minute. Chiar dacă se usucă puțin, asemeni măștilor pentru ten, e foarte ușor de îndepărtat chiar de la prima șamponare. De fel și din obicei șamponez de două ori pentru a fi sigură că am curățat bine. Am folosit masca împreună cu întreaga gamă L’Oreal Argilă Extraordinară, dar și alături de alte produse. După spălare părul este ușor, cu volum, dar și greu – nu se electrizează. Este un produs interesant și util și îl voi mai cumpăra și după ce se va termina.
Cea mai dificilă etapă a testării a fost șamponul. Dacă mă citiți de mai multă vreme știți că am probleme mari cu scalpul sensibil și că nu mă pot împrieteni cu șampoane care nu conțin ingrediente antimătreață (zinc pyrithione sau, pe românește, piritionat de zinc). Am riscat, totuși, de dragul testării întregii game și, din păcate, n-a fost cu noroc. Părul s-a îngrășat la fel de repede, dacă nu și mai repede când l-am folosit, iar scalpul a dat semne că vrea să se revolte (mâncărimi și început de iritație). Totuși, vă pot spune că este blând cu firul de păr și cred că-l voi termina, dar folosit strict la distanță de scalp, adică doar pe lungimea firului de păr.

Balsamurile și măștile L’Oreal mi-au plăcut mereu, iar cel din gama Argilă extraordinară nu face excepție. Doar că și pe acesta trebuie să am grijă să-l țin departe de scalp. Sunt cam neglijentă, cum v-am mai spus, și nu prea feresc rădăcinile de fel. Câteodată nu mă afectează treaba asta, dar mai sunt situații când simt că nu e în regulă. Îmi place că lasă părul hidratat, destul de moale. Pentru a-l face și mai moale (exagerat de moale cum îm place probabil doar mie) folosesc balsamul leave-in L’Oreal Paris Elseve Total Repair 5, spray bifazic care înlesnește pieptănarea când părul este ud.Ultimul, dar nu cel din urmă, este tocmai membrul gamei L’Oreal Argilă Extraordinară care mi-a plăcut cel mai mult – șamponul uscat. Două aspecte îl deosebesc de șampoanele pe care le-am folosit până acum: nu lasă urme albe în păr și nu îmbâcsește părul. Totuși, am observat că funcționează optim numai în anumite condiții, și anume părul să nu fie mult prea uns. Cel mai bine se comportă la primele semne ale apariției sebumului. Dacă sebumul s-a îmbibat deja în 2-3 cm de păr nu prea are sens. Bine, nu prea are sens nici nu un alt șampon uscat, doar că la acesta trebuie să fiu puțin mai precaută. Pentru mine începutul celei de-a treia zi de la spălare este momentul ideal pentru a-l folosi. Mă bucur că nu simt rezduuri când trec mâna prin păr, iar la finalul zilei nu-mi simt părul greu și încleiat. Și cu alte șampoane uscate părul arată decent la finalul zilei, însă cu acesta se și SIMTE decent.

Voi ați încercat gama L’Oreal Argilă Extraordinară? Ce produs vă tentează cel mai tare?