Problemele zonei intime rămân adesea, din păcate, tabu. Din diverse motive, ce tin de multe ori de rușine evităm să vorbim despre afecțiunile cu care ne confruntăm, de la banala candida, până la durerea din timpul actului sexual. Azi vreau să abordez un subiect de care am auzit tangențial acum câțiva ani. Persoana care mi-a povestit despre uscăciunea vaginală arăta și se comporta perfect normal, ba chiar avea o atitudine foarte relaxată când venea vorba despre sex. Așa că nu mi-am închipuit pe moment că uscăciunea vaginală poate fi un chin pentru femei.

Atrofia vulvovaginală (AVV) este cauzată de scăderea nivelului de estrogeni din organismul femeii, ceea ce duce la modificări fiziopatologice, cum ar fi reducerea în dimensiuni a țesutului vaginal, subțierea tegumentelor vulvare și a mucoasei vaginale. De multe ori acest proces normal (penopauza și postmenopauza) porovoacă un disconfort major: uscăciune, durere în timpul actului sexual, iritație, arsură, prurit, simptome ale uscăciunii vaginale.

 

Uscăciunea vulvovaginală poate apărea fie în prezența AVV, ca urmare a menopauzei și postmenopauzei, a îndepărtării chirurgicale a ovarelor sau a tratării cancerului de sân cu antiestrogeni, fie fără AVV din cauza fluctuațiilor hormonale – perioada alăptării, tratamente contraceptive – sau în condiții ce nu au cauze hormonale cum ar fi în urma medicației de diabet, depresie, astm, cancer, radioterapie. Și stilul de viață – stresul, alcoolul, tutunul – poate contribui la apariția uscăciunii vaginale.

Pentru ameliorarea și îndepărtarea simptomelor provocate de uscăciunea vaginală există preparate fără hormoni, dar acestea au o textură sub formă de gel (preparate pe bază de apă). Acestor produse le lipsesc ingredientele hidratante  și nutritive, și tocmai din acest motiv marea majoritate a femeilor preferă un produs sub formă de cremă.

Vagisan® MoistCream – Cremă vaginală hidratantă cu acid lactic pentru refacerea acidității vaginale, uleiuri vegetale cu rol nutritiv și fără adaos de hormoni (estrogeni), se recomandă în uscăciunea vaginală a zonei intime, putând fi aplicată extern, dar și intravaginal cu ajutorul aplicatorului inclus.

Vagisan® se prezintă în forma ulei-în-apă, asigurând hidratarea și lipide calmante. Are un pH de 4,5 și catifelează pielea. Crema poate fi aplicată concomitent unei terapii hormonale substitutive sau alternativ cu cremă vaginală sau cu ovule vaginale cu conţinut de hormoni (estrogen).

Vagisan® MoistCream – Cremă vaginală hidratantă este disponibilă în farmacii, fără prescripţie medicală. Pentru mai multe detalii puteți accesa www.vagisan.ro.