Astăzi mi-am propus să vă povestesc despre uleiul de argan, mai precis uleiul de argan Longevita, distribuit pe piața din România de Solaris. Acum câțiva ani, să tot fie vreo patru, a fost mare nebunie cu acest ulei. M-a tentat și l-am tot căutat prin magazinele online dar nu m-am îndurat să plătesc cca 80 de lei plus transportul. În plus, părerile erau atât de împărțite încât nu prea m-au convins…
Când am primit propunerea să tastez uleiul de argan Longevita mi-am amintit pe loc de curiozitatea mea mai veche. Nu știam prețul lui dar mă gândeam, totuși, că-i minim vreo 50 de lei. Mare mi-a fost surpriza acum două zile când l-am găsit în magazinul DM la numai cca. 20 de lei (30 ml)! Era la reducere, prețul normal fiind în jurul sumei de 25 de lei. Am fost tare încântata gândindu-mă că voi recomanda un produs „de lux” dar foarte accesibil în același timp. 
Dar mai întâi să vă povestesc puțin despre uleiul de argan. 
Uleiul de argan este un ulei prețios, unul dintre cele mai rare uleiuri vegetale din lume. Acesta se obține prin presarea la rece a nucilor neprăjite ale arborelui de argan care crește numai în Maroc. Uleiul de argan este uleiul cu cea mai mare concentrație de vitamina E, fiind bogat în acizi grași esențiali, fitosteroli, polifenoli și squalan (component natural al filmului hidrolipidic al pielii). 
Uleiul de argan ajută la refacerea stratului hidrolipidic al pielii, are rol nutritiv și combate acțiunea radicalilor liberi. Concentrația ridicată de vitamina E face din acest ulei o armă importantă în lupta cu ridurile. Poate fi folosit pentru reglarea secreției de sebum în cazul tenului gras, acneic. Asigură hidratarea tenului uscat dar și a vârfurilor deteriorate ale firelor de păr. 
Uleiul de argan Longevita vina ambalat într-o sticluță de sticlă cu pompiță. Pompița dozează bine însă eu nu-s foarte îndemânatică și am reușit să murdăresc eticheta într-o seară când am folosit o cantitate mai mare pe post de demachiant.
Uleiul este unul dens, de culoare galbenă, cu un miros… de legumă aș zice eu. Adică nu e inodor însă nici deranjant nu este.
În primul rând l-am aplicat pe ten pe post de cremă de noapte, după demachierea cu apă micelară și clătirea cu apă curată. Nu îl pot lăuda că intră în piele pentru că n-o face. Printr-un masaj mai îndrăzneț poate ar intra dar n-am riscat. Uneori tenul meu are tendința să se irite dacă îl bibilesc prea mult ori prea agresiv. Însă până să merg la culcare se cam duce de pe ten iar pe fața de pernă nu am remarcat probleme. 
Dimineața m-am trezit cu un ten hidratat, moale. S-a descurcat bine și în perioada cu ploi, ninsori și frig deși pe unele zone ale tenului (pe nas și între sprâncene) am simțit nevoia de ceva mai multă hidratare și am aplicat o cremă. Pe obraji nu am avut probleme. Surpriza cea mare a venit când au apărut monstruleții pe care se pare că are tendința să-i ucidă încă din faza de început. Renunțasem să mai sper că există produse care „lucrează cu succes” peste noapte până să folosesc uleiul Longevita. Am tot amânat review-ul în ideea că mi se pare dar nu… chiar calmează orice monstruleț, chiar și iritațiile cauzate de războaiele între ten și unghii. Și îi calmează și pe aceia pe care nu-i vezi dar îi simți dureroși sub piele și te aștepti ca în următoarele zile să crească precum niște voinici și să doară din ce în ce mai rău. 
L-am folosit, cu zgârcenie, ce-i drept, și pe post de demachiant, și pentru ochi și pentru ten. Cel mai bine funcționează pe un disc demachiant îmbibat cu apă călduță. Pe discul uscat risipa e mare și riști să agresezi pielea pentru că pătrunde în material și îl lasă aspru. În momentul în care discul este ud uleiul rămâne la suprafață și-si face numai bine treaba – două picături sunt suficiente pentru fiecare ochi și alte două pentru ten. 
O altă întrebuințare pe care i-am găsit-o – calmarea arsurilor. Cred că îngerul meu păzitor are inima cât puricele de câte ori intru în bucătărie, uneori sfârșind prin a-și pune îngrozit mâinile la ochi… Pe scurt, am vrut să iau cu mâna goală un vas cu lichid fierbinte despre care nu m-am gândit că era și încins, l-am pus repede la loc dar din el au sărit stropi fix pe degetele de la picioare… Dap, eu fac d-astea. Frecvent. Ce sa fac, ce sa fac? Mă ustura de nu aveam stare. Am aplicat puțin ulei de argan și în cca. 10 minute usturimea a dispărut. Nu m-am ales nici cu roșeală, nici cu bubă.

Suspectez că uleiul de argan îmi face bine și la scalp dar încă nu sunt sigură 100%. Am primit un șampon care conține în prima parte a listei de ingrediente ulei de argan și ne înțelegem tare bine. Detalii pe blog în curând.

Recunosc că pe păr nu l-am folosit pentru că am o vastă colecție de uleiuri pentru vârfuri care își fac bine treaba și mi-a fost teamă să nu aplic din greșeală prea mult iar a doua zi să nu mă trezesc cu părul îmbâcsit. Cât despre unghii, iarăși, de unde atâta răbdare? În ultima vreme abia îmi fac timp să te șterg și să le colorez din nou.

Pe final, dacă ați avut răbdare să citiți kilometrul de text, am pentru voi o surpriză. Sticluța mini (10 ml) din imaginea de mai jos poate fi a voastră. Tot ce trebuie să faceți este să-mi lăsați un comentariu în care să-mi spuneți care este uleiul vegetal cu uz cosmetic care v-a impresionat cel mai tare și cum l-ați folosit.

Aveți la dispoziție 3 zile în care puteți comenta. Nu voi folosi random.org ci voi premia răspunsul care mi-a plăcut cel mai mult.  Duminică seara voi anunța câștigătoarea.

Castigatoarea este Anca_M!