Probabil o mare parte dintre voi ați auzit de quinoa. Din păcate, există preconcepția cum că ar fi aliment scump, un moft, nimic deosebit. Ei bine, abia când renunți la carne începi să înțelegi câte alimente foarte bune pentru noi omitem din dieta noastră.
Recunosc că până acum doi ani nici eu nu auzisem de quinoa și de mule alte alimente bogate în nutrienți. Ce este quinoa? În primul rând este o pseudo-cereală (mai degrană o sămânță comestibilă) consumată de mii de ani în America de Sud. In zilele noastre poate fi găsită la orice magazin de produse naturiste.
De ce să consumăm acest aliment? Este bogată în proteine, conținând toti aminoacizii esențiali de care corpul nostru are nevoie. Are un indice glicemic foarte scăzut, nu conține gluten și este foarte bogată în minerale precum magneziu, potasiu, zinc și fier. De asemenea, quinoa este bogată în antioxidanți.
Quinoa este recomandată persoanelor care doresc să slăbească din mai multe motive: fiind bogată în proteine ajută la accelerarea metabolismului și la reducerea apetitului; având un conținut ridicat de fibre ajută la atingerea stării de sațietate, noi ajungând să consumăm, per total, mai puține calorii; indicele glicemic scăzut este de asemenea asociat consumului redus de calorii.
Cum preparăm quinoa?
Teoretic quinoa ar trebui lăsată câteva ore la înmuiat, însă majoritatea tipurilor care se găsesc în comerț nu necesită acest pas, fiind semipreparate. Prin urmare se poate pune direct la fiert. Și eu o iubesc pentru că în cca. 20 de minute e gata fiartă.
Eu adaug o porție de quinoa și trei de apă. O fierb până dă în clocot, după care o mai las cca. 15 minute cu flacăra la minim. După ce opresc focul o mai las acoperită cu un capac câteva minute.
Bun, până aici e ușor, nu-i așa? Dar ce faci cu ea pentru că, deși arată tare drăguț, nu prea are niciun gust, orice i-ai face și oricum ai combina-o. Ei bine, după multe încercări mai mult sau mai puțin reușite, am ajuns la concluzia că se potrivește cel mai bine cu condimentele de tip libanez cum ar fi chimionul și coriandrul. Totuși, dacă ingredientele cu care este combinată au un gust intens (cum ar fi tonul, de exemplu), putem evita aceste condimente pentru a nu obtine un talmeș-balmeș de gusturi.Eu am avut un pachet de quinoa roșie Longevita de la Solaris pe care am fiert-o toată odată și am mâncat din ea trei seri, după serviciu, adică am scos undeva la 6 porții imense de salată fără să ne plictisim de gust sau să simțim că mâncăm mâncare reîncălzită.
Prima variantă este salata de quinoa cu ton. Ingrediente – quinoa, roșii, ardei gras, ceapă, ton din conservă, măsline, zeamă de lămâie, sare roz de Himalaya și puțin ulei (dacă tonul este în ulei, nu mai este cazul). Rețeta am găsit-o pe net, nu mai știu exact unde. Pentru următoarele două salate am decis să improvizez. La cea de mai sus am folosit o pungă de legume congelate, din cele tocate foarte mare, cu conopidă și morcov. Pentru că mi s-a părut puțin am mai adăugat un avocado tăiat cubulețe. Am adăugat condimente libaneze (chimion și coriandru), ulei și neapărat lămâie (altfel avocado e cam grețos). Atenție! Adăugați condimentele menționate în cantități foarte mici. Dacă ați adăugat prea mult e cam greu să mai dregeți.
Pentru cea de-a treia salată am ales vărzucile mele preferate (varză de Bruxelles) pe care le-am copt cca 20 de minute în cuptor, cu sare și ulei peste ele. Am mai adăugat roșii și câteva cubulețe de tofu (voi puteți să folosiți o brânză mai tare, eu asta am avut în casă și nu-s neapărat fană). Sare, piper și puțină lămâie și gata!
Pe final, un mic bonus. Pentru că se apropie Sărbătorile și știu că și vouă vă e lene să tocați până vă plictisiți, am pentru voi o idee simplă pentru celebra salată de Beuf. De fapt este salată rustică, însă la mine în familie a fost mereu fără carne și tot Beuf s-a numit.
Pe scurt, cumpăr legumele congelate gata tocate, mai adaug câțiva castraveți murați tocați, poate și ceva mazăre că-mi place mie să fie mai multă și o maioneză din… caju! Asta ca să înțelegeți ce-i cu caju Solaris din poza de mai sus.
Rețeta pentru maioneză vegană din caju îmi aparține. Am încercat și altele găsite pe net, însă aceasta este cea mai simplă și preferata mea.
Las un pumn de caju în apă fierbinte timp de 20 de minute, arunc apa și pun caju în blender cu cca 3/4 pahar de apă, plus ulei, sare și lămâie. Pornesc blenderul și obțin un fel de lapte. Peste acest amestec adaug câteva cubulețe de cartof fiert, câte puțin, până devine cremoasă.
Încercați și voi. Sigur o să vă placa!
Ce mult imi place quinoa! Mie-mi place s-o gatesc in stil chinezesc cu ou si legume si cu sos de soia. Yummy!!
Mai nou mananc si oua. O sa caut si eu retete. Sos de soia folosesc rar, desi imi place. Nu ma pricep sa-l combin.