lentile

Acum ceva vreme vă arătam pe Facebook ultimele achiziții în materie de lentile de contact. Între timp aproape am terminat una dintre cutii și mai am câteva perechi din a doua. Nu le-am purtat zilnic ci mai mult la ocazii.

Sunt purtătoare de lentile de contact de multi ani, aș zice vreo 5, nici nu mai stau să calculez. Despre favoritele mele si cele cărora le-am fost fidelă trei ani zi de zi v-am scris aici (ACUVUE OASYS de la Johnson&Johnson). Găsiți în link cam toate informațiile necesare despre aceste produse iar dacă nu, vă stau la dispoziție pentru eventuale clarificări.

Din păcate aerul condiționat de la serviciu m-a făcut să le scot din viața mea. Nu le mai purtam zilnic și ajungeam să arunc o pereche după nici cinci-șase purtări (lentilele se poartă 14 zile consecutive). Evident că sunt valabile mai mult de 14 zile însă după 20-25 începea să-mi fie frică să le mai port. Aerul condiționat de la serviciu îmi usca teribil ochii, fapt care degenera în mâncărimi groaznice. Efectiv îmi venea să-mi scot ochii de mâncărimi. Să zicem că mai avusesem această problemă, mai ales după nouă ore de stat la computer, însă acum deja pe la ora 16 după amiază începeam să-mi simt ochii foarte uscați, aproape că vedeam în ceață. Am încercat lacrimi artificiale dar eu cu acest gen de produse nu mă pot împăca. Am luat chiar și mult lăudatele și promovatele Systane. 50 de lei aruncați pe geam. Nu am nervi să-mi pun picături de 5 ori pe zi, nu mă pot obișnui cu acest gest. Și până la urmă tot cu ochii uscați mă trezeam iar ameliorarea uscăciunii era doar pe moment.

Într-o zi mi-a venit ideea de a cumpăra lentile de contact de unică folosință. Măcar nu le mai aruncam expirate ci purtate fix cât erau făcute să fie purtate.

Am pornit de la principiul că, având o concentrație mai mare de apă, ochiul va fi ceva mai bine hidratat. Hidratat? Mă rog, mai puțin uscat.

După o scurtă analiză pe Videt (nu e reclamă, pur și simplu de aici cumpăr de când s-a deschis) am decis: DAILIES AquaComfort Plus (pe care le-am avut într-o campanie de testare și despre care am scris aici) și Johnson&Johnson 1 Day Acuvue Moist pentru că am purtat Johnson&Johnson mult timp și nu m-au dezamăgit.

Detalii tehnice:

Pentru DAILIES AquaComfort Plus:

Mod de purtare: Purtare zilnică
Tip lentilă: Miopie / Hipermetropie
Perioada de înlocuire: Unică folosință
Nivel apă: 69%
Transmisibilitate oxigen: 26 Dk/t
Material: Hidrogel
Număr lentile: 30 lentile/cutie
Raza de curbură: 8.70mm
Diametrul lentilei: 14.00mm
Dioptrie: de la -10.00 până la +6.00

Pentru Johnson&Johnson 1 Day Acuvue Moist:

Mod de purtare: Purtare zilnică
Tip lentilă: Miopie / Hipermetropie
Perioada de înlocuire: Unică folosință
Nivel apă: 58%
Transmisibilitate oxigen: 101 Dk/T
Material: Hidrogel cu filtru UV
Număr lentile: 30 lentile/cutie
Raza de curbură: de la 8.50mm până la 9.00mm
Diametrul lentilei: 14.20mm
Dioptrie: de la -12.00 până la +6.00

Deci avem 30 de lentile (15 perechi) în fiecare cutie, la același preț de 88 de lei.

Evident, după această perioadă, m-am decis cu care dintre cele două tipuri de lentile de contact de uncă folosință voi continua. Câștigător detașat este Johnson&Johnson 1 Day Acuvue Moist și am să vă spun pe scurt de ce. În primul rând se aplică mai ușor. Sunt moi dar nu la fel de moi precum Dailies. Fac priză pe globul ocular mai repede și mai bine. Dailies AquaComfort Plus sunt ceva mai moi (procent de apă mai mare) și riscul de a le scăpa în chiuvetă este mai mare. De asemenea, riscul de a ți se lipi de degete sau de a cădea când tu credeai că ai așezat lentila pe ochi este mai mare.

În al doilea rând confortul la purtare este altul. Dar aici sunt convinsă că ține de fiecare, de forma ochiului. Faptul că eu le prefer nu înseamnă că vouă nu vi s-ar potrivi. Sfatul meu este și va rămâne să mergeți la control, să nu vă cumpărați o cutie, să cheltuiți niște bani pentru ca mai apoi să constatați că nu vi se potrivesc. Sunt destule cabinete care te ajută și cu prima aplicare, te lasă să te plimbi puțin cu ele, să vezi dacă ți se potrivesc, eventual ți le dau la pachet pentru acasă. Cum spuneam, în cazul lentilelor Johnson&Johnson 1 Day Acuvue Moist senzația de ochi ușor uscat apare mult mai târziu după amiază. Pentru că, din păcate, de această senzație n-am putut scăpa definitiv nici cu lentilele de unică folosință, mai ales în zilele când fixez monitorul și uit să respir, darămite să mai și clipesc. Glumesc, vă dați seama, dar, în orice caz, am obiceiul să mă concentrez astfel încât să dai cu tunul lângă mine și eu să nu observ.

Cea mai urâtă parte (și nu exagerez deloc) este când vrei să dai lentilele jos. Între noi fie vorba, NU recomand lentilele de unică folosință unei începătoare într-ale purtării de lentile, decât după un training strașnic în cabinetul oftalmologic. Sunt atât de subțiri și de moi încât, după ce le-ai tras în jos, se întorc pe pupilă la cea mai mică tentativă de clipit, iar tu riști să te ciupi e ochi. Știu, sună oribil, dar n-am zis niciodată că lentilele de contact sunt pentru oameni slabi :). Aici este, în special cazul lentilelor Dailies pe care am reușit cu succes să le rup (din nou! am pățit același lucru și la testarea de acum câțiva ani). Pur și simplu am rămas cu o bucățică de lentilă în ochi. Aceasta iese, nu e cazul să vă faceți griji. Încă un lucru: unghii lungi + lentile de contact de unică folosință = no-no! Așa am reușit eu să le rup. Deci, recunosc, vina mi-a aparținut aproape în totalitate.

Cam atât despre lentile. Dacă aveți întrebări vă răspund cu plăcere.